+ esport, - miopia

MIOPIA,
ATRAPA’M
SI POTS.

QUÈ ÉS LA MIOPIA?

L’ULL ÉS MÉS LLARG O MÉS GRAN DEL NORMAL

L’ULL ÉS MÉS LLARG O
MÉS GRAN DEL NORMAL.

Forma anormal

La còrnia o el cristal·lí tenen una forma anormal.

Això provoca que les imatges es generin davant la retina, i no a sobre. És a dir, l’ull té un excés de potència i presenta més diòptries. Es corregeix amb lents negatives i, per tant, la graduació es representa amb una resta.

QUINS RISCOS TÉ?

Tot i que la miopia no està considerada una malaltia sinó una disfunció visual, a partir de les 6 diòptries ja es pot considerar un ull patològic que a la llarga pot implicar importants problemes visuals i oculars. Una persona amb més de set diòptries multiplica per 44,2 les possibilitats de patir un despreniment de retina i per 126,6 les d’una maculopatia.

COM APAREIX?

La miopia és una resposta intel·ligent a una demanda reiterada de la visió de prop. Els nostres ulls estan preparats per veure-hi de lluny, però com que l’organisme tendeix a buscar l’eficiència, quan passem massa temps mirant de prop, l’ull desenvolupa un estat permanent d'enfocament.

Visió llunyana

Tot i que la miopia és una disfunció visual amb un component genètic molt elevat, hi ha factors ambientals i hàbits que afavoreixen la seva aparició i evolució. De fet, una de les causes de l’increment de miops en la societat és el canvi en els nostres hàbits de vida.

LA MIOPIA EN XIFRES

6/10

6 de cada 10 joves a Espanya són miops. Si no comencem a frenar el desenvolupament de la miopia en els més petits, una vegada arribats a la seva etapa adulta hauran superat els nivells de risc en molts casos.

4/10

A 4 de cada 10 miops més grans de 20 anys els ha continuat augmentant la miopia durant els últims dos anys. Contràriament al que es va pensar durant molt de temps, ara sabem que aquest problema visual no s’estabilitza als 20 anys.

2.000.000

A Catalunya, prop de dos milions de persones són miops i d'aquests, mig milió tenen entre 17 i 27 anys. En concret, afecta a 6 de cada 10 joves universitaris.

Més

Estudis recents demostren que les taxes de miopia s'estan incrementant entre els més joves, no tan sols en la quantitat d'afectats, sinó també en la graduació que presenten.

Aquestes xifres no paren d’augmentar i l’Organització Mundial de la Salut preveu que al 2050 la meitat de la població serà miop. L’ OMS ja considera la miopia com la pandèmia del segle XXI.